Tort cu mousse si ciocolata
Cadoul meu pentru 8 Martie este o rețetă de tort delcios. Am făcut acest tort în două variante – una de dietă și una normală pentru ziua socrului meu, dar ambele sunt la fel de gustoase. Din acest motiv am sa va dau mai jos ambele variante.
Va invit să pregătiți și voi acest tort fie că aveți de sărbătorit o ocazie specială, fie pentru o zi obișnuită de weekend.
Faza Croazieră (PP, PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente blat:
-4 ouă
-4 lg tărâțe de ovăz
- 2 lg amidon
- 6 lg lapte praf degresat
- 150 g iaurt grecesc degresat
- 1 lgt praf de copt
- ¼ lgt bicarbonat
- 4 lg îndulcitor
Ingredinte sirop blat:
-50 ml lapte degresat
-2 fiole esență de vanilie
- 2 lg îndulcitor
Ingrediente pentru mousse/strat de ciocolata:
Varianta de dietă:
-350-400 g quark
- 2 lgt cacao 11% sau 3 lg cacao degresata
- îndulcitor după gust
- 4 foi de gelatină
- 40 ml lapte degresat
Varianta normală:
-300 g ciocolată neagră
- 2 albușuri
- 2 lg quark
-4 -5 lg zahăr sau îndulcitor
-4 foi gelatină
- 40 ml lapte degresat
Ingrediente pentru mousse alb:
Varianta de dietă:
-2 albușuri
- 250 gr brânză degresată scursă de apă/quark
- 3-4 lg îndulcitor pudră
- esență de cocos (dacă nu aveți atunci puneți ce vă place)
- 5 foi de gelatină
- 40 ml de lapte degresat
Varianta normală:
-2 albușuri
- 250 gr brânză degresată scursă de apă/quark
- 3-4 lg îndulcitor pudră
- 3 lg nucă de cocos rasă
- 5 foi de gelatină
- 40 ml de lapte degresat
Preparare blat
Separăm albușurile și le batem spumă tare cu mixerul. Adăugăm îndulcitorul și gălbenușurile amestecate cu iaurtul și mai mixam 1 minut. Oprim mixerul și continuăm să amestecăm cu lingura. Turnăm peste compoziție tărâțele de ovaz, laptele praf și amidonul. Adăugăm praful de copt și bicarbonatul.
Turnăm toată compoziția în tava (circa 22-24 cm in diametru) și o introducem în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. O lăsăm la copt circa 30 minute (facem testul cu scobitoarea). Lăsăm să se răcească.
După ce s-a răcit însiropăm blatul (ptr sirop încălzim laptele și îl amestecăm cu îndulcitorul și esența de vanilie).
Între timp pregătim mousse-ul de ciocolată.
În varianta de dietă puneți la hidratat gelatina și apoi o dizolvați în laptele cald. Amestecați celelalte ingrediente într-un vas și turnați peste acestea gelatina dizolvată în lapte. Mixați și turnați compoziția peste blatul însiropat. Dați la frigider circa 30 minute.
La varianta normală puneți la hidratat gelatina și apoi o dizolvați în laptele cald. Topiți ciocolata la bain-marie, iar după ce s-a topit amestecați-o cu quarkul. Adăugați gelatina hidratată. Bateți albușurile cu puțină sare spumă și adăugați treptat zahărul/îndulcitorul. Integrați spuma de albușuri în crema de ciocolată amestecând cu grijă de jos în sus. Turnați mousse-ul peste blatul însiropat. Dați la frigider cel puțin 30 minute.
Urmează ultimul pas, și anume mousse-ul alb. În varianta de dietă puneți la hidratat gelatina și apoi o dizolvați în laptele cald. Albușurile le mixăm bine cu mixerul până rezultă o spumă foarte fermă. Separat într-un bol mixăm brânza/quark-ul cu îndulcitorul și esența de cocos. Turnăm gelatina preparată peste brânză și omogenizăm. Luăm apoi o spatulă și integrăm albușurile în brânză, cu mișcări de sus în jos, încet ca să rămână aerată. Turnăm mousse-ul peste stratul de ciocolată, nivelam cu o spatulă și dăm la frigider pentru cel puțin 4-5 ore.
În varianta normală puneți la hidratat gelatina și apoi o dizolvați în laptele cald. Albușurile le mixăm bine cu mixerul până rezultă o spumă foarte fermă. Separat într-un bol mixăm brânza/quark-ul cu îndulcitorul și nuca de cocos. Turnăm gelatina preparată peste brânză și omogenizăm. Luăm apoi o spatulă și integrăm albușurile în brânză, cu mișcări de sus în jos, încet ca să rămână aerată. Turnăm mousse-ul peste stratul de ciocolată, nivelam cu o spatulă și dăm la frigider pentru cel puțin 4-5 ore.
Cam asta a fost tot. Nu vă speriați de textul lung, rețeta este ușor de pregătit.
Poftă bună!
P.S. Ciocolata rasă de deasupra e de decor la dietă!