Tort Dukan cu crema de vanilie
Dragi dukanei, sa stiti ca nu e nimic complicat si sofisticat la acest tort, de fapt el este rezultatul altor doua retete de pe site (v alas pe voi sa ghiciti care). Este un desert delicious si garantez ca o sa va plac la fel de mult si voua ca si mie. Evident ca este o reteta Dukan, cum altfel?
Faza Croaziera, Consolidare, Stabilizare definitiva
Ingrediente pentru blat:
- 3 oua
- 3 linguri amidon
- 6 lg lapte praf degresat (optional)
- 3-4 linguri de indulcitor pudra (eu am folosit Sly, care e ok pentru gatit)
- 1 esenta vanilie
- 1 lingurita cu varf de praf de copt
Se despart albusurile de galbenus. Albusurile se bat spuma tare cu mixerul. Galbenusurile se amesteca cu esenta de vanilie, indulcitorul si praful de copt. Acestea se adauga peste albusurile battue spuma (la final) si se omogenizeaza cu mixerul inca 1 minut.
Cu o lingura de lemn amestecam compozitia peste care turnam in ploaie amidonul (pentru cine este la consolidare se pot inlocui 2 linguri de amidon cu 2 linguri de gluten de grau, insa eu nu am vazut chiar asa o mare diferenta in rezultat). Turnam compozitia intr-o forma de silicon (ingusta si adanca).
Introducem in cuptorul incins la 180 de grade si pastram cca 40-45 min (facem testul cu scobitoarea). Se scoate din cuptor, se mai lasa 5 minute in forma si apoi il scoateti afara si il lasati la racit la temperatura camerei.
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 250 ml lapte degresat
- 2 galbenusuri
- 2 linguri indulcitor (sau dupa gust)
- 1 lingura si jumatate de amidon
- esenta de vanilie (2 fiole sau dupa gust)
Punem 200 ml de lapte degresat intr-o oala la fiert pe foc mic. Intre timp frecam galbenusurile de ou cu indulcitorul, amidonul, esenta de vanilie si ceilalti 50 ml de lapte degresat care au ramas. In momentul in care laptele incepe sa fiarba pe foc, turnati galbenurile si amestecat in continuu la foc mic pana se ingroasa bine de tot. Aveti grija, la foc mai mare se poate prinde sau chiar afuma. Lasati sa se raceasca. O alta varianta (pentru cine e mai lenes sau nu are toate ingredientele in casa o reprezinta inlocuirea acestei crème cu un praf de budinca din comert preparat pe loc).
Dupa ce s-a racit blatul il taiati in doua. Ungeti prima parte cu jumatate din crema de vanilie, puneti cealalta bucata de blat si turnati si restul cremei deasupra, intinzand in strat uniform.
Pastrati la frigider cel putin 2 ore si apoi e gata de mancat (se pastreaza f bine in frigider).
Pofta buna!
p.s. Tortul poate fi consumat in doua zile, daca alegeti sa consumati portie dubla de amidon in aceste zile (si nu mai consumati alt tolerat)
p.s. Am facut un mic research pe net si am gasit informatii cum ca glutenul de grau ar putea intra in categoria alimentelor tolerate. E inca un subiect de cercetare.