Tort cicolatos cu fructe
Am acceptat din nou o provocare de pe unul din grupurile de facebook (multumesc Maia)! Mi-a surâs ideea de tort cu ciocolată și în plus față de rețeta originală am adăugat fructele. Dacă renunțați la acestea este un tort potrivit și în faza de croazieră dacă renunțați la fructe. Dacă sunteți însă la Scara nutrițională atunci vă puteți bucura de combinația cico-fructe (fructe de pădure, portocale, caise etc.).
Nu vă speriați dacă lista de ingrediente este lungă, prepararea este foarte simplă.
Faza Croaziera (PP, PL) fara fructe, Consolidare, Stabilizare definitiva
Scara nutritionala – incepand de Miercuri
Ingrediente blat:
-4 oua
- 4 lg tărâțe de ovăz
- 2 lg tărâțe de grâu
-1 lg cacao
-1 plic praf de copt
- 3 lg lapte praf degresat
- esențe de rom, unt
- 1 lg rasă făină de konjac (sau 2 lg amidon)
-50 ml cola zero
- 2 lgt ness
- 3-4 lg eritritol sau xilitol (îndulcitor) sau dupa gust
Ingrediente sirop:
-25ml cafea
- 1 lgt eritritol sau xilitol (îndulcitor)
-esență de rom
Ingrediente cremă:
-1 plic budincă de ciocolata
-400 ml lapte degresat
- 3 lg lapte praf degresat
- 3 lg eritritol sau xilitol (îndulcitor) sau după gust
- 2 foi gelatină plic
Umplutură: 300 g fructe
Preparare:
Albușurile la temperatura camerei se bat spumă tare cu un praf de sare.
Gălbenușurile se freacă cu îndulcitorul și esențele, se adaugă apoi cola zero și pe rând ingredientele uscate. Turnați ingredientele uscate cu lingura și amestecați constant.
În final integrăm albușurile spumă.
Compoziția se pretează foarte bine la o tavă de 18-20 cm diametru, iar în felul ăsta blatul se poate tăia în trei. Dacă tava are un diametru mai mare atunci probabil o să îl tăiați doar în două.
Se introduce în cuptorul încins la 180 și se coace circa 30 minute (testul scobitorii).
Lăsăm blatul la răcit, de preferat pe un grătar pentru a nu se umezi.
Când este rece îl tăiem în 3 și insiropăm blaturile (siropul din ingredientele de mai sus).
Pentru crema/budincă punem 300 ml lapte la fiert. Foile de gelatină le puneți la hidratat.
Într-un vas amestecăm praful de budincă cu îndulcitorul și laptele praf. Turnăm câte puțin lapte din cei 100 ml rămași și amestecăm bine să nu facă cocoloașe.Când laptele de pe foc începe să fiarbă adaugăm budinca și amestecăm la foc mic până se îngroașă. Oprim focul, luăm foile de gelatină hidratate și le punem în budinca fierbinte și amestecăm să se dizolve.
Lăsăm budinca înainte de a o pune pe blat la răcit circa 10-15 minute, amestecând constant în aer.
Apoi trecem la asamblarea tortului in tava în care am copt și blatul. Foaie de blat, crema și fructe, aceasta este ordinea. Pe ultimul blat întindem doar cremă. Putem orna cu felii de fructe.
Se lasă la frigider cel puțin 1 oră înainte de a fi consumat!