Tarta cu mar si crema de vanilie
O rețetă gustoasă pentru un desert care nu îngrașă. Și dacă încă nu sunteți la faza în care puteți consuma fructe vă invit să înlocuiți mărul cu rubarbă și ați rezolvat problema. Vă recomand să o pregătiți deoarece se face foarte ușor și poate fi un desert pe care să îl luați cu voi la pachet.
Faza Croazieră (PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente pentru blat:
-2 ouă întregi plus 2 albușuri
- 4 lg de tărâțe de ovăz
- 2 lg tărâțe de grâu
- 4-5 lg de lapte praf degresat
- 2 lg quark sau iaurt grecesc
- ½ lgt praf de copt
- îndulcitor 3 lg (sau după gust)
- esență de vanilie
Ingrediente cremă de vanilie:
- 350 ml lapte degresat
- 2 galbenușuri
- 2 lg îndulcitor (sau dupa gust)
- 2 lg amidon de porumb
- 1 păstaie de vanilie
- 1 fiolă esență de vanilie
Plus 1-2 mere curățate de coajă (consolidare și stabilizare) sau 3 tije de rubarbă tăiate în bucăți de circa 0,5 cm grosime (croazieră PL)
Preparare blat:
Amestecăm cele două gălbenușuri cu quarkul, tărâțele de ovăz, tărâțele de grâu, laptele praf degresat și îndulcitorul pudră și omogenizăm. Adăugăm esența de vanilie și praful de copt și lăsăm deoparte până batem albușurile spumă tare de tot. Integrăm albușurile spumă în compoziția cu gălbenușurile, amestecând de sus în jos (și nu în sensul acelor de ceasornic, ca să rămână aerată compoziția).
Punem aluatul în tavă (eu am folosit o tavă de silicon de circa 22 cm în diametru) și introducem în cuptorul încins la 170 grade unde coacem blatul pentru circa 25-30 minute (sau până trece testul scobitorii).
Între timp ne ocupăm de crema de vanilie.
300 ml de lapte degresat se pun într-o oală la fiert pe foc mic împreună cu păstaia de vanilie. Intre timp frecăm gălbenușurile de ou cu îndulcitorul, amidonul, esența de vanilie si ceilalți 50 ml de lapte degresat care au rămas. In momentul în care laptele începe să fiarbă pe foc scoateți păstaia de vanilie și adăugați gălbenușurile și amestecați în continuu la foc mic până se îngroașa bine de tot. Aveti grija, la foc mai mare se poate prinde sau chiar afuma. Dăm crema la o parte de pe foc și o lăsăm 10 minute să se răcească, amestecând din când în când.
Asamblare:
Lăsăm blatul în tava în care l-am copt (se poate însiropa dacă doriți cu apă caldă și îndulcitor), adăugăm jumătate din crema de vanilie apoi așezăm feliile de măr pe toată suprafața, iar în final acoperim merele cu cealaltă jumătate de cremă. Dăm tarta la frigider pentru cel puțin 1 oră. Bună de tot, garantez pentru asta.
!Dacă folosiți rubarba în loc de măr atunci tijele tăiate le puneți într-un vas rezistent la cuptor, le stropiți cu îndulcitor pudră și apoi le dați la cuptor pentru circa 15-20 minute până se înmoaie puțin. La asamblare doar înlocuim feliile de măr cu tijele de rubarbă!