DIETA DUKAN/UTILE

  • Arhive

SAMBATA

sambata

Ziua de sâmbătă presupune introducerea în meniu a amidonoaselor. Prin amidonoase se înțelege: cartofi, cereale și unele leguminoase.  În categoria cerealelor intră: grâul, secară, orez, alac, orz, ovăz, quinoa, plus derivatele acestora – bulgur, fulgi de ovăz, paste, mamaligă. La leguminoase avem fasolea, mazarea, lintea.

Acest lucru poate fi făcut cu condiția de a respecta cantitățile propuse de dr.Dukan.

Trebuie să țineți cont de două reguli importante:

! cântărirea amidonoaselor se efectuează cand acestea sunt gătite și nu nepreparate (ca la metoda clasică). Pastele, de exemplu, își dublează greutatea la gătire, prin absorbția de apă.

!! Porțiile diferă ca și cantitate în funcție de tipul lor.

În cele ce urmează am să fac un scurt rezumat al acestora.

-          210 g fasole, naut, linte

Sunt cel mai puțin ”periculoase”, afirmă Dukan, motiv pentru care avem la dispoziție această cantitate.

-          200 g quinoa

Aliment care provine de la incași, la fel ca și roșiile și porumbul. Se folosește din ce în ce mai mult și la noi.

-          190 g paste fierte ”al dente”

”Al dente” se referă la textura pastelor fierte. Pastele fierte al dente sunt fierte mai puțin decât normal, mijlocul lor fiind un pic mai elastic. Același lucru este valabil și pentru bobul de orez. De exemplu: dacă pe pachetul de paste scrie că se fierb 8 minute, pentru al dente trebuie fierte doar 7 (în medie, cu 10-15% mai puțin).

-          190 g porumb boabe copt pe grill

-          160 g porumb la conservă

De origine precolumbiană, porumbul poate fi consumate sub mai multe forme – fiert, la grill sau sub formă de făină.

-          170 g paste fierte moi

În cazul în care pastele sunt fierte o durata de timp mai mare decât ”al dente” încercați să nu depășiți această porție.

-          170 g orez brun

Se poate găti cu legume sau alături de carne.

-          150 g orez alb

Porția este mai mică în acest caz.

-          140 g cartofi în coajă (noi)

-          80 g piure de cartofi

Consumați cartoful mai ales fiert sau la cuptor.

REȚINEȚI! Dukan recomandă  mai ales consumul amidonoaselor din prima parte a listei și mai puțin din a doua parte (în special cartofi).

 

Proteine+legume+150 g fructe+45g pâine integral+40 g brânză+200 g amidonoase

 

Sport – 30 minute de mers rapid + 4 serii de exerciții (sau 60 minute de mers rapid)

Tărâțe de ovăz – 1,5 lg

Tolerate – 1 aliment tolerat

Băuturi – 1,5 l de apă minim (consum limitat de sare)

 

Bautura de Sambata – Ceai verde cu piper de Cayenne

Preparăm din nou infuzia cu 1 l de apă, 15-20 g ceai verde, dublați cantitatea de piper folosită în zilele anterioare, renunțați la sucul de lămâie verde și puneți 4 lg de îndulcitor. Păstrați infuzia la rece în frigider și consumați-o în 5 reprize.

Exemplu de meniu:

 

Micul dejun 1 cafea (cu îndulcitor și lapte degresat)+ compot de pere cu îndulcitor

+iaurt degresat cu tărâțe

Pranz Ciorbă+ fel principal  (orez)

+1 iaurt degresat

Gustare 2 felii de pâine+40 g Ementaler

+2 felii de șuncă degresată

Cina Piure de broccoli+ grătar din piept de pui

Sursa: „L`Escalier nutritionnel. Le deuxieme front”, P.Dukan, 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 9 + 35 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT!(Pentru a putea posta comentariul trebuie sa rezolvati urmatoarea operatie aritmetica) :-)