Pasca, cozonac si alte dulciuri pentru masa de Pasti
Obiceiul de Paște de a se consuma la masa carne de miel și pască este legat de un ritual pascal evreiesc. În datina ebraică, mielul se mănâncă ritual cu azimă (pâine nedospita) și cu ierburi amare, pentru a aduce aminte de greutățile îndurate în robia egipteană.
Pentru creștini, mielul, pasca și vinul sunt simboluri cu noi semnificații: Mielul este Isus Hristos, care își accepta sacrificiul. Pasca frântă și vinul turnat semnifică sacrificiul christic.
Pasca este preparată de obicei în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile și necazurile (sursa Wikipedia).
În Moldova mai ales, dar și în alte zone ale țării, femeile pregătesc din grâu pasca. Ea se frământă din făină curată de grâu, la care se adaugă lapte, uneori și ouă. Pasca are formă rotundă pentru că, în popor, se crede că scutecele lui Hristos au fost rotunde. Pe margini se pune un colac împletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, simbolizând crucea pe care a fost răstignit Hristos. Între împletituri se pune brânza sărată sau dulce, frământată cu ou și stafide. Pasca se împodobește cu ornamente din aluat – flori, spirale, frunze, etc. În anumite regiuni ale țării, ea este un aluat simplu, ornamentat și cu cruce; aluat de pâine sau de cozonac. Înainte de a se face pasca, femeile “se grijesc, se spală pe cap, se piaptănă, îmbracă straie curate, fac rugăciuni și apoi se apucă de plămădit”. Și momentul coacerii este ritulizat: “când pun în cuptor, fac cruce cu lopata sus, pe tuspatru pereți și apoi la gura cuptorului, zicând: Cruce-n casă, / Cruce-n masă, / Cruce-n tuspatru / cornuri de casă” (Sursa http://intreadevarsiiluzie.blogspot.ro)
Noi însă putem prepara și o pască după o rețetă dukan, astfel încât să respecte principiile acestei diete. Deasemenea, putem pregăti și o variant mai ușoară a clasicului cozonac.
http://www.retete-dukan.ro/pasca/
http://www.retete-dukan.ro/pasca-fara-blat/
http://www.retete-dukan.ro/cozonacpanettone-dukan/
Prăjituri:
http://www.retete-dukan.ro/negresa-insiropata-cu-rom/
http://www.retete-dukan.ro/amandina/
http://www.retete-dukan.ro/prajitura-after-eight/
http://www.retete-dukan.ro/prajitura-cu-crema-de-vanilie/
http://www.retete-dukan.ro/prajitura-felie-de-lapte/
http://www.retete-dukan.ro/prajitura-cu-ness/
http://www.retete-dukan.ro/tiramisu-dukan/
Și să nu uităm de torturi:
http://www.retete-dukan.ro/tort-gofre-fara-tolerate/
http://www.retete-dukan.ro/tort-cu-mousse-si-ciocolata/
http://www.retete-dukan.ro/valentines-cake/
http://www.retete-dukan.ro/tort-fanta/
http://www.retete-dukan.ro/tort-cu-lamaie/
http://www.retete-dukan.ro/tort-cu-ciocolata-si-zmeura/
http://www.retete-dukan.ro/tort-cu-cafea-si-scortisoara/
http://www.retete-dukan.ro/tort-cu-mousse-de-capsuni/
http://www.retete-dukan.ro/tort-cu-mousse-de-lamaie/
http://www.retete-dukan.ro/tort-trio-dukan/
http://www.retete-dukan.ro/tort-cu-crema-de-vanilie/
Atenție la modul în care combinați aceste rețete, astfel încât să nu depășiți cantitatea zilnică de tărâțe sau de alimente tolerate.