Gem de rubarba si ghimbir
Rubarba este o planta, legumă permisă în dieta Dukan. Are o mulțime de proprietăți, dar avantajul acesteia este faptul că poate fi preparată și în dulciuri sau ca dulceață. Astăzi vă propun inca o rețeta dukan de gem de rubarbă, de data asta și cu ghimbir.
Faza Croazieră (PL), Consoloidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente:
- 8 tije de rubarbă (circa 500-600 g)
- îndulcitor pudră după gust (eu am pus vreo 150-200 g)
- coaja de la o jumătate de lămâie
- 100 g ghimbir tăiat felii
-3 foi de gelatină (opțional, ca să se îngroașe mai bine)
Preparare:
Se taie tijele de rubarbă, partea roșie și cea verde (partea unde încep frunzele se aruncă) în bucăți de circa 1 – 1,5 cm grosime. Adăugăm ghimbirul, presărăm îndulcitorul peste ele, amestecăm și punem vasul în frigider cel puțin peste noapte (ale mele le-am lăsat cred vreo 20 ore în frigider). O să vedeți că lasă suficientă zeamă – se vede în poza de mai jos (bol albastru). Gustați din sirop ca să vedeți dacă mai trebuie îndulcitor.
Adăugăm coaja și o punem pe aragaz la foc mic spre mediu. Eu nu am adăugat apă deloc deoarece a lăsat suficient de multă zeamă singură. Amestecăm din când în când în ea. După ce începe să dea în clocot o lăsați să mai fiarbă circa 10-12 minute până mai scade din sirop (se poate fierbe și mai mult, dar atenție la siropul care se evaporă).
Între timp hidratăm gelatina, iar după ce am oprit focul la gem scoatem gelatina din apă, o scurgem și o punem în oală peste gem, amestecând până se topește.
Se pune în 2 borcănașe și gata. Ideal ar fi ca borcanele să fie sterilizate ca pentru orice fel de dulceață și puțin călduțe când puneți dulceața în ele. Le puneți capacul și le întoarceți cu fundul în sus 2 minute, apoi le așezați normal în picioare. Nu știu deocamdată cât rezistă dulceața în program, dar banuiesc că și voi o să o consumați detul de repede.
Merge cu clatite, brioșe, rulade!
Poftă bună!