Cum sa ne pregatim de sarbatori atunci cand suntem la dieta?
Vin sarbatorile de Craciun si Anul Nou. Multa agitatie in jurul nostru, la hipermarketuri sau in magazinele de cartier toata lumea are cosurile pline de mancare, chiar de pe acum. Pregatim cadouri pentru cei dragi, impodobim bradul si cantam colinde. Eu una abia astept.
Dar ce ne facem atunci cand suntem la dieta? Ce ne facem ca trebuie sa pregatim pentru cei din familie mancaruri traditionale romanesti care de obicei sunt grele si evident ca ingrasa?
Pentru a nu ruina efortul depus in timp (la unii mai mult la altii mai putin), si pentru a nu ne trezi la inceput de ianuarie cu starea de sanatate si imaginea alterate, trebuie sa incercam sa controlam la maxim ce consumam si mai ales in ce combinatii. Vestea buna este ca e foarte simplu sa se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade si sa ne rasfatam in acelasi timp cu cele mai delicioase preparate de sezon, dar gatite sanatos si de dieta (in cazul nostrum dieta Dukan).
Atunci cand mergeti sa va cumparati produsele/alimentele pentru masa de Craciun, asigurati-va ca aveti suficiente stocuri de produse dietetice pe care sa le folositi la gatit sau sa le consumati ca atare. In felul asta nu riscati sa ramaneti fara si atunci sa apelati la cele de “nedieta” ale membrilor familiei. Asadar, cumparati lactate degresate din plin (iaurturi, lapte, branza), sunca de pui sau curcan degresata, carne de pui/curcan/vita/peste, legume pentru zilele de PL. Daca te vei gandi in permanenta la tentatiile mesei de Craciun, vei ceda si te vei napusti asupra bunataturilor de pe masa. Incearca sa iti iei gandul de la tot ceea ce se pregateste si fii cat mai activa.
Prin urmare, pregatiti gustari usoare pentru intreaga familie: aperitive Caprese, ciuperci umplute cu sunca, salata de vinete, rulori de sunca si salata de cruditati etc. Puteti consuma varianta Dukan a sarmalelor de pui/curcan/vita, piftia de curcan, salata de boeuf, chiftelele etc. (gasiti retetele pe site)
Atunci cand pofta este prea mare, inlocuieste caltabosul cu o salata. Poti gusta un pic din preparatul de sezon (mai ales daca esti la sfarsitul croazierei sau in consolidare), dupa care te poti intoarce la o salata mare, cu putina branza degresata si piept de pui, pe care o vei consuma incet, fara sa te grabesti, pentru a te simti complet saturat.
Nu uitati de apa. Apa – trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul). Nu consumati foarte multe bauturi carbogazoase, iar daca o faceti alegeti variant light. Daca sunteti acasa, pregatiti-va milkshake-uri cu lapte degresat si arome diverse.
Cu dulciurile e mai greu, dar aveti si aici variante astfel incat sa pacaliti pofta care va da batai de cap.
Nu uitati, ati parcurs un drum lung si greu pana ati dat jos kilogramele care va creau discomfort, asa ca fiti cumpatati si incercati sa respectati cat mai mult principiile dietei Dukan.