Cum congeleam rubarba pentru iarna?
Am hotarat sa scriu acest mic articol despre cum congelam rubarba in urma numeroaselor voastre intrebari.
Eu am congelat-o cu succes anii trecuti si mi-a prins foarte bine peste iarna in diverse retete dukan.
Iata cateva mici sfaturi:
-spalati tijele de rubarba;
-folositi partea colorata (cea rosie/roz) a tijei si inlaturati partea verde (de obicei mai tare, mai acra si mai putin aromata);
-optional curatati tija de invelisul ei (vezi foto) – asta pentru ca invelisul acela e de obicei foarte atos;
- taiati tijele in bucatele de circa 1-2 cm;
Alegeti una dintre variantele de congelare de mai jos:
– puneti rubarba, de preferat stearsa de apa, in pungi simple sau din cele cu sistem ziplock si introduceti pungile in congelator (in general eu o portionez cat pentru o reteta); de fiecare data cand aveti nevoie de rubarba pentru o reteta scoateti o punga din congelator. Nu uitati sa scoateti aerul din pungile ziplock inainte sa le inchideti.
–o alta varianta este aceea de a pune o oala cu apa pe foc iar in momentul cand incepe sa fiarba apa adaugati rubarba. Lasati la fiert 1 minut dupa care o scoateti cu o paleta si o puneti in apa rece pentru 2-3 minute (isi pastreaza culoarea). O scoateti apoi si o lasati la scurs si o portionati in pungi.
– ar mai fi o varianta pe care insa nu am incercat-o, cea cu sirop. Se face pe aragaz in oala un sirop din apa si indulctior (sau zahar pentru cine isi permite). Se lasa siropul la racit. Bucatile de rubarba se aseaza in vase de plastic si se toarna siropul pana acopera rubarba. Se pune capac vasului si se da la congelator.
Rubarba poate sta in congelator circa 9 luni.
Se poate folosi in placinte si tarte in combinatie cu alte fructe, cum ar fi capsunile sau visinele. In dieta dukan sunt foarte multe modalitati si retete dukan in care se poate folosi rubarba.