Cozonac cu nuca si rahat
Chiar dacă nu este pentru dietă (se potrivește însă meselor de sărbătoare din consolidare și noua varianta dukan), mi-am propus să vă dau totuși rețeta după care fac eu cozonacul de fiecare dată când am ocazia și mi se cere. Sper să îl încercați și voi la un moment dat.
Faza Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente pentru aluat:
-240 ml lapte călduț
-2 oua
-100 g unt moale
-100 g zahăr
-1 plic zahăr vanilat
-1/2 lgt sare
-550 g făină
-1 plic drojdie uscată
Ingrediente pentru umplutură:
-300 gr nucă macinată
-200 g rahat
-8 lg zahăr
-5 lg lapte
-3 lg cacao
Ingredinete pentru uns cozonacii:
-1 galbenuș
-3 lg lapte
-2-3 lg zahăr
Preparare:
În mașina de făcut pâine se pun ingredientele în ordinea în care sunt trecute mai sus. Puneți mașina pe programul de frământare și dospire care dureaza în mod frecvent circa 1 oră și jumătate. Dacă îl frământați cu mâna îl lăsați aceeași durată de timp.
Între timp pregătiți și compoziția de nucă. Se amestecă într-un vas nuca cu zahărul, laptele și cacaoa. Rahatul se taie bucăți mici.
Dupa ce aluatul este frământat și dospit, se pune pe masă unsă cu ulei și se împarte în două.
Fiecare parte de coca se întinde cu mâna, iar peste ea se pune jumătate din nucă pe toata suprafața aluatului, apoi rahatul și se rulează. Dacă vă ungeți mâinile cu puțin ulei va fi și mai ușor.
La fel procedam si cu cealalta parte de aluat.
Fiecare rulou se pune în tava individuală, unsă înainte cu ulei și tapetată cu făină. Se poate folosi și doar o tavă pătrată.
Se pune tava la dospit încă 1 oră și 30 minute acoperiă cu un prosop de bucătărie curat.
Inainte de a se da la cuptor, se unge cu un galbenus de ou amestecat cu 3 linguri de lapte, iar apoi se presară zahărul deasupra.
Se da la cuptor la 180 grade pentru cca 40-45 minute, sau până se rumenește. Se scot din tavă cât încă sunt calzi și se lasă la răcit acoperiți cu un prosop.
Poftă bună.
p.s. Se pot face doar cu nucă, doar cu rahat sau cu stafide.