Clafoutis cu rosii cherry
Hai să ne lămurim un pic. Clafoutis provine din Franța și este la origine o rețetă de desert cu vișine. Originile acesteia se regăsesc în regiunea Limousin din Franța în secolul XIX. Numele provine de la ”clafir” ceea ce înseamnă ”a umple” și ne dă deja un indiciu important cu privire la modalitatea de preparare, adică a umple un vas cu cireșe (la origine) și apoi a completa cu umplutura/aluatul. În prezent clafoutis se poate face în multe variante, fie ele dulci, fie sărate. Un clafoutis preparat ca la carte crește în timpul coacerii și scade inevitabil în timpul răcirii.
Eu astăzi vă propun o varianta sărată dukan, dar promit că am să revin și cu varianta dulce a acestuia.
Faza Croazieră (PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
Porții – 3
Ingrediente:
-16 roșii cherry (orientativ)
- 4 ouă
- 3 lg de brânză degresată
- 1 lg de quark (opțional)
- 3 lg amidon de porumb (sau 2 lg amidon și o lg de tărâțe de ovăz)
- 150 ml lapte degresat
- 1 lgt oregano
- sare, piper
Roșiile se spală și se așează întregi într-un vas termorezistent (eu am folosit 2 mai mici).
Batem ouăle întregi într-un vas cu sarea și piperul, adăugăm brânza degresată și quarkul și omogenizăm. Adăugăm amidonul de porumb și amestecăm bine să nu facă cocoloașe. Turnam laptele degresat și omogenizăm iarăși compoziția. Aceasta o turnăm este roșiile cherry, presărăm oregano și dăm la cuptor (încins în prealabil la 180 grade) pentru circa 30-35 minute. O reteta dukan care se consumă rece.
Ptr cine nu ține dietă se poate înlocui amidonul de porumb cu circa 50 g făina și quarkul cu smântână.
p.s. se pot pune și bucăți de șuncă degresată de pui sau curcan.