Ce condimente ai voie sa folosesti in dieta Dukan
Aduse pentru prima data din Orient, cu sute de ani in urma, cele cateva boabe de condimente ii costau pe amatorii de lucruri noi multi bani de aur. Pretioasele mirodenii erau si prilej de lauda la ospete, confirmand bunastarea si gusturile alese ale gazdei. In prezent, piperul, scortisoara si vanilia nu mai sunt un lux, insa ne lasam vrajiti de miresmele lor la fel ca stramosii nostri. Mai tarziu, a fost la moda folosirea condimentelor scumpe aduse din tari exotice; intre acestea enumeram: foile de dafin, enibaharul, scortisoara, piperul, etc. Ele erau accesibile, desigur, numai celor instariti. Dintre condimentele insirate mai sus, se pare ca piperul era cel mai scump, ceea ce a dus la aparitia expresiei “scump ca piperul”.
Exista mai multe categorii de condimente, dupa cum urmeaza:
- Condimente saline, reprezentate prin sare;
- Condimente acide: otetul, acidul tartric (sarea de lamaie), si acidul citric;
- Condimentele picante piperul alb si negru, mustarul, boiaua de ardei (iute si dulce), caperele;
- Condimente din familia liliacee: usturoiul, ceapa verde si ceapa de apa, arpagicul, prazul si hreanul;
- Condimente aromate pentru asezonarea preparatelor culinare: scortisoara, vanilia, cuisoarele, anasonul, coriandrul, chimenul, enibaharul, cimbrul, leusteanul, tarhonul, mararul, patrunjelul si leusteanul.
Dintre ele, verdeturile precum mararul, patrunjelul si leusteanul, pe langa faptul ca au si aroma, si gust placut, aduc si un continut insemnat de vitamina C. Datorita lor este stimulata pofta de mancare si digestia.
In cazul dietei Dukan, condimentele ocupa un loc aparte iar nutritionistii le recomanda cu incredere atat pentru savoarea pe care o ofera mancarurilor, cat si pentru beneficiile pe care le aduc organismului.
Condimentele in dieta Dukan
Condimentele permise in dieta Dukan pot fi folosite pentru aromatizarea mancarurilor si prajiturilor/deserturilor in toate cele 4 etape ale regimului. Condimentele nu au doar rolul de a da gust mancarurilor, ci si de a accelera metabolismul si arderea grasimilor.
Din lista condimentelor si ierburilor aromatice, in dieta Dukan ai voie sa folosesti urmatoarele, in orice cantitate doresti:
- busuioc
- nucsoara
- asmatui
- ardei iute
- scortisoara
- coriandru
- chimen
- ghimbir
- ierburi de Provence
- lemongrass
- menta
- mix de ierburi
- oregano
- boia de ardei
- sofran
- rozmarin
- patrunjel
- cimbru
- turmeric
- extract de vanilie
- anason
Combinatii de condimente si ierburi in dieta Dukan
Anumite condimente se potrivesc mai bine cu anumite tipuri de carne. Carnea de miel si cea de vita capata o savoare deosebita daca adaugi salvie, rozmarin sau cimbru, in timp ce gustul carnii de pui ete pun in valoare cu ajutorul rozmarinului. Iata cateva moduri in care poti combina condimentele si plantele aromatice si alte alimente in dieta Dukan:
- condimenteaza ouale cu cimbru, salvie si piper
- condimenteaza supele cu busuioc, oregano si ardei iute rosu
- condimenteaza carnea de pui cu usturoi, rozmarin si piper negru
- obtine un pudding delicios din galettele Dukan. Asezoneaza-le cu nucsoara, scortisoara, cuisoare, adauga oua si lapte si fa o budinca savuroasa si parfumata.
Condimentele in dieta Dukan reduc consumul de zahar si sare
Expertii spun ca utilizarea condimentelor in mancare te ajuta sa reduci cantitatile de zahar si de sare pe care le folosesti in mod obisnuit. Cu arome deosebite, condimentele si ierburile aromatice sunt inlocuitori exceptionali pentru sarea si zaharul care nu fac bine organismului. Practic, condimentele raspandesc o aroma suficient de puternica incat nu mai simti nevoia sa adaugi sare sau zahar pentru ca preparatele sa fie gustoase.
Surse:
http://dieta.ele.ro/Slabire/Dieta-Dukan-ce-condimente-ai-voie-sa-folosesti.html
http://www.gradinamea.ro/Despre_condimente_5170_588_1.html
http://gastronomie.ele.ro/sfaturi/Periplu-si-Savoare_–d6/Despre-mancare_–s13/Despre-condimente-nepretuitele-din-camara_–a168.html