Cascaval de casa
Mărturisesc că nu am încercat să fac cașcaval în casă, nici măcar nu am căutat vreo rețetă deoarece nu îi acordam prea multe șanse de reușită. Dar de când prietenele mele de pe facebook au pornit ”cascavaliada” și le-am văzut reușitele lor am spus că merită o șansă. Așa că m-am uitat peste rețetele lor, am mai făcut un research pe alte bloguri culinare și am făcut o combinație de rețete. Și a ieșit cașcavalul! Foarte gustos, mai gustos decât mă așteptam, rezolvând astfel o mare problemă în dieta asta în care pe piață nu se găsește un cașcavl care să corespundă din punct de vedere al procentului de grăsime.
Și cred că de acum încolo o să fac destul de des, deoarece s-au descoperit doritori în familie.
Faza Atac, Croazieră (PL, PP), Consolidare, Stabilizare definitivă
Ingrediente:
- pentru 300 g cașcaval (cântărit al meu) -
-1 l lapte 1,5% grăsime
- 750 g brânză de vaci degresată (nu din cea cremoasă)
- 2 gălbenușuri
- 1 lgt sare
- ½ lgt bicarbonat de sodiu
Preparare:
Se pune laptele la fiert, iar când laptele începe să fiarbă se pune brânza. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă la foc mediu în jur de 5 minute, până se separă zerul.
Se toarnă cu totul într-un tifon și se lasă la scurs 35-40 minute. Dacă nu s-a scurs tot zerul se mai poate stoarce prin tifon.
Se scoate brânza din tifon și se dă prin răzătoare sau prin mașina de tocat. Trebuie să fie mărunțită ca lumea, ca să nu rămână cocoloașe.
Se pune apoi brânza rasă într-o oală cu fund gros și se adaugă gălbenușurile, sarea și bicarbonatul. Punem oala pe aragaz la foc mic. Se amestecă bine până se omogenizează și compoziția se transformă într-o cremă mai groasă (poate fi și mai vârtos, nu neapărat să curgă).
Se ia de pe foc și se pune într-un bol sau orice altă formă (de plastic, silicon). Al meu a fost chiar ca o plastilina mai tare, dar l-am apasat in vas cu lingura si cand s-a intarit a iesit foarte frumos!
Se lasă la răcit și apoi se bagă la frigider până se întărește.
Dacă nu îl faceți degresat atunci puteți pune la ultima etapă (odată cu gălbenușurile și 75 g unt). Se pot dubla cantitatile pentru o portie mai mare.
Poftă bună!