Amidonoasele in Scara nutritionala
Ziua de sâmbătă presupune introducerea în meniu a amidonoaselor. Prin amidonoase se înțelege: cartofi, cereale și unele leguminoase. În categoria cerealelor intră: grâul, secară, orez, alac, orz, ovăz, quinoa, plus derivatele acestora – bulgur, fulgi de ovăz, paste, mamaligă. La leguminoase avem fasolea, mazarea, lintea.
Acest lucru poate fi făcut cu condiția de a respecta cantitățile propuse de dr.Dukan.
Trebuie să țineți cont de două reguli importante:
! cântărirea amidonoaselor se efectuează cand acestea sunt gătite și nu nepreparate (ca la metoda clasică). Pastele, de exemplu, își dublează greutatea la gătire, prin absorbția de apă.
!! porțiile diferă ca și cantitate în funcție de tipul lor amidonoaselor.
În cele ce urmează am să fac un scurt rezumat al acestora.
- 210 g fasole, naut, linte
Sunt cel mai puțin ”periculoase”, afirmă Dukan, motiv pentru care avem la dispoziție această cantitate.
- 200 g quinoa
Aliment care provine de la incași, la fel ca și roșiile și porumbul. Se folosește din ce în ce mai mult și la noi.
- 190 g paste fierte ”al dente”
”Al dente” se referă la textura pastelor fierte. Pastele fierte al dente sunt fierte mai puțin decât normal, mijlocul lor fiind un pic mai elastic. Același lucru este valabil și pentru bobul de orez. De exemplu: dacă pe pachetul de paste scrie că se fierb 8 minute, pentru al dente trebuie fierte doar 7 (în medie, cu 10-15% mai puțin).
- 190 g porumb boabe copt pe grill
- 160 g porumb la conservă
De origine precolumbiană, porumbul poate fi consumate sub mai multe forme – fiert, la grill sau sub formă de făină.
- 170 g paste fierte moi
În cazul în care pastele sunt fierte o durata de timp mai mare decât ”al dente” încercați să nu depășiți această porție.
- 170 g orez brun
Se poate găti cu legume sau alături de carne.
- 150 g orez alb
Porția este mai mică în acest caz.
- 140 g cartofi în coajă (noi)
- 80 g piure de cartofi
Consumați cartoful mai ales fiert sau la cuptor.
REȚINEȚI! Dukan recomandă mai ales consumul amidonoaselor din prima parte a listei și mai puțin din a doua parte (în special cartofi).
Sursa: „L`Escalier nutritionnel. Le deuxieme front”, P.Dukan, 2014.