Prajitura cu mere
M-am trezit cu o poftă teribilă de prăjitură cu mere ca la mama acasă. Cum însă mama nu-i acasă acum și cum o variantă de dietă nu strică, am purces la treabă cu ingredientele din dotare. Vreau să vă spun că deja e mâncată jumătate din ea și abia am scos-o din cuptor acum o oră.
Bună de tot. Unde mai pui că merele folosite sunt aduse de tata din grădina părintească….Ufff…tare bune sunt și ele.
Faza Consolidare, Stabilizare definitiă
Scara nutrițională – începând de Joi
Ingrediente:
-6 lg făină integrală (mai plinuțe așa, nu vă zgârciți)
- 3 lg tărâțe ovâz măcinate fin
- 6 lg lapte praf degresat
- 2 gălbenușuri
- 1-2 lg brânză degresată (cred că merge și lapte)
- 2 lgt ulei de măsline
- 3-4 lg îndulcitor (xilitol am folosit)
- 1 esență vanilie
- 1 lg prag de copt
- 1 vf cuțit sare
Umplutură:
-4 mere curățate , rase și scurse de zeamă
- 4 lg îndulcitor
- 1 lg scorțișoară
Preparare aluat:
Punem toate ingredientele uscate într-un bol. Adăugăm gălbenușurile, uleiul de măsline, esența de vanilie și 1 lg brânză. Frământăm aluatul cu mâna. În caz că e prea tare mai puneți puțină brânză, sau invers, dacă pare prea moale mai adăugați un pic de făină.
Lăsați aluatul 30 min la frigider.
După ce l-ați scos îl împărțiți în 2 și întindeți pe un fund de lemn presărat cu puțină făină cele 2 foi. Puneți prima foaie pe fundul tăvii (eu am folosit o tavă de silicon rotundă cu un diametru de circa 22-24 cm, dacă nu aveți silicon atunci puneți pe hârtie de copt), deasupra acesteia puneți merele, adăugați îndulcitorul și scorțișoara, apoi acoperiți cu cea de a doua foaie.
Înțepați foaia de deasupra în câteva locuri cu furculița și presărați puțin xilitol deasupra (nu altfel de îndulcitor) și băgați în cuptorul încins la 180 pentru circa 20-25 minute până se rumenește frumos foaia.
Lăsați la răcit și serviți ca atare sau cu o cupă de înghețată lângă.